Assalamualaikum and good morning geguysss
* teserlah kegedikskan =.=' *
sebelum blog kembali berhabuk bersawang
mari maria mari lah
mengupdate aktiviti kawe kek sini deh *tetibes kelantan -.-'*
biasa la student mcm aku ni
nak mengupdate memerlukan mencuri line yg agak laju
selaju siput tet menyengsot =.='
well duit cipot nak beli broadband :(
lagi pun sokeyh lah tak update
bukan ada org baca pun ye dok
faham faham faham
bukan jenis bloges femes gitu
dan
bukan jenis obsess bebeblog gitu gitus
sebelum aku melarat dengan kegedikakan aku
mari bersama saya memasak style student
he he he
cakap pasal makanan student
mesti dah terbayang
maggi plus telur
maggi tak der telur
telur goreng plus kicap
telur goreng semata
telur maggi memanjang
tp kali ini masakan aku dan rumate aku dee
lain dari yang lain
ala2 gabungan 3 negara gitu
sbb
spagotas = francisoses
masakan = singaporesos
chef = Malaysia
so pedulik apa aku
aku masak so jadi masakan Malaysia la kan
nama hidangan kitak adalah
"Spagotas singaporesos francisoses Malaysion"
class you olls
fuh fuh *tiup kuku*
eh apa terngange tu
cepat amik kotas dan pensol
catit mana patot
manatau satu hari nanti
ALLAH kurniakan nikmat muak makan nasi cafe
boleh lah cuba resepi tah haper2 aku ni hahaha
first thing you need
![]() |
| rice cooker |
jangan nak tanye soalan ini
penanye ; selain rice cooker ye chef , sebagai student kita boleh guna alat apa lagi?
penjawab ; dapur kayu arang mungkin .
sekian terima kasih dialog tamat..
second , of coz bebahan kan
![]() |
| perhatian ; kotak kasut adalah bahan hiasan untuk menegakkan bungkusan garam |
semuanye ada 8 bahan iaitu
minyak masak
![]() |
| spagotas san ramos |
spagotas banyak jenis
untuk masakan aku kali ni
aku guna spagotas jenis paling halus
hint untuk jenis halus
korang tengok kat paket ada tulis
"cooks in 2 minute'
gune setengah dari sebungkus untuk 2 hidangan
![]() |
| bawang putih bahan utama |
![]() |
| cili api untuk memedaskan |
![]() |
| cili kering untuk mememedaskan lagi |
![]() |
| lada hitam untuk yg batak nak makanan lg pedas |
![]() |
| ikan bilis |
disebabkan student gune ikan bilis je la
kalau berduit gune la udang ok
![]() |
| penambah perasa garam |
third ,cara2 memasak
1- rebus spagotas
make sure tak terlalu masak dan tak terlalu tak masak
ikut 2 minit tu
make it just nice
tips
lepas rebus rendam spagotas dalam air masak
agar tak melekat dan keras dan kering
macam gambar kat bawah ni
2- goreng ikan bilis
goreng gegaring sikit yea makcik2 sekalian
jgn sampai hangus pulok ye
al maklumlah saya faham bila dah masak sambil mengumpat tu
memang tak sah penyakit hilang ingatan datang ye dok
3- tumbuk ikan bilis kasi hancur
faham mesti ada nak tanye
nak tumbuk pakai apa
tak kan lesung batu kan
nampak bebonor memasak nye tu
pelishh student be kretif
aku tumbuk pakai senduk kayu nasi
haha
agak2 nampak hancur ok la
4- tumis
memandangkan ibu jawa
aku terikut kejawaan ibu yg tumis semua bahan sekaligus
cili kering di koyak koyak
cili api di gunting halus
3 ulas bawang putih ketuk ketuk
garam se dua cubit
serbuk lada hitam sesuka rasa
dan
setengah ikan bilis yg ditumbuk tadi
gambar kat atas tadi menunjukkan
semua bahan tumis bermesra di dalam rice cooker
tumis sehinga gegaring naik bau yea
time tumis ni housemate lain dok tanye2 masak apa
nampak tak dari bau je dah nampak sedap nye
*pura2 selak shawl*
5- gaul
masuk kan setengah lagi ikan bilis hancur
dan
gaul spagotas dengan bahan di tumis sehingga rata
tink tink tink
siap suda
lastly , hidang dan makan
jeng jeng jeng
mempersembahkan
"SPEGOTAS MALAYSION"
![]() |
| p/s: air milo penambah hiasan . |
see simple kan
tak sampai 10 minit dah siap
well hidangan mesti la gempak kan
kasi mode makan membara
jadi korang boleh lah berlari lari beli bahan dan try
yang tak nak try tu
kisah pulak aku kan
ok selamat mencuba dan menjamu selera :)
bebye jumpa lagi .


















