Sunday, December 23, 2012

ketuk - ketuk unimas episod 1 : Spagotas Malaysion


Assalamualaikum and good morning geguysss 
* teserlah kegedikskan =.=' *

sebelum blog kembali berhabuk bersawang 
mari maria mari lah
mengupdate aktiviti kawe kek sini deh *tetibes kelantan -.-'*

biasa la student mcm aku ni
nak mengupdate memerlukan mencuri line yg agak laju
selaju siput tet menyengsot =.='
well duit cipot nak beli broadband :(
lagi pun sokeyh lah tak update
bukan ada org baca pun ye dok 
faham faham faham
bukan jenis bloges femes gitu
dan
 bukan jenis obsess bebeblog gitu gitus 

sebelum aku melarat dengan kegedikakan aku 
mari bersama saya memasak style student
he he he 

cakap pasal makanan student
mesti dah terbayang
maggi plus telur
maggi tak der telur
telur goreng plus kicap
telur goreng semata
telur maggi memanjang

tp kali ini masakan aku dan rumate aku dee 
lain dari yang lain
ala2 gabungan 3 negara gitu
sbb
spagotas = francisoses
masakan = singaporesos
chef = Malaysia
so pedulik apa aku 
aku masak so jadi masakan Malaysia la kan

nama hidangan kitak adalah
"Spagotas singaporesos francisoses Malaysion"
class you olls 
fuh fuh *tiup kuku*

eh apa terngange tu
cepat amik kotas dan pensol
catit mana patot
manatau satu hari nanti
 ALLAH kurniakan nikmat muak makan nasi cafe 
boleh lah cuba resepi tah haper2 aku ni hahaha

first thing you need

rice cooker 

jangan nak tanye soalan ini

penanye ; selain rice cooker ye chef , sebagai student kita boleh guna alat apa lagi?
penjawab ; dapur kayu arang mungkin .

sekian terima kasih dialog tamat..

second , of coz bebahan kan 

perhatian ; kotak kasut adalah bahan hiasan untuk menegakkan bungkusan garam

semuanye ada 8 bahan iaitu

minyak masak

spagotas san ramos 

spagotas banyak jenis
untuk masakan aku kali ni 
aku guna spagotas jenis paling halus
hint untuk jenis halus
korang tengok kat paket ada tulis
"cooks in 2 minute'
gune setengah dari sebungkus untuk 2 hidangan


bawang putih bahan utama

cili api untuk memedaskan

cili kering untuk mememedaskan lagi

lada hitam untuk yg batak nak makanan lg pedas

ikan bilis 

disebabkan student gune ikan bilis je la
kalau berduit gune la udang ok

penambah perasa garam

third ,cara2 memasak 

1- rebus spagotas

make sure tak terlalu masak dan tak terlalu tak masak
ikut 2 minit tu
make it just nice 
tips 
lepas rebus rendam spagotas dalam air masak
 agar tak melekat dan keras dan kering 
macam gambar kat bawah ni 





2- goreng ikan bilis



goreng gegaring sikit yea makcik2 sekalian
jgn sampai hangus pulok ye
al maklumlah saya faham bila dah masak sambil mengumpat tu 
memang tak sah penyakit hilang ingatan datang ye dok 

3- tumbuk ikan bilis kasi hancur


faham mesti ada nak tanye
nak tumbuk pakai apa 
tak kan lesung batu kan 
nampak bebonor memasak nye tu
pelishh student be kretif
aku tumbuk pakai senduk kayu nasi
haha
agak2 nampak hancur ok la

4- tumis 


memandangkan ibu jawa
aku terikut kejawaan ibu yg tumis semua bahan sekaligus

cili kering di koyak koyak
 cili api di gunting halus
3 ulas bawang putih ketuk ketuk
garam se dua cubit
serbuk lada hitam sesuka rasa
dan
setengah ikan bilis yg ditumbuk tadi

gambar kat atas tadi menunjukkan
semua bahan tumis bermesra di dalam rice cooker
tumis sehinga gegaring naik bau yea 
time tumis ni housemate lain dok tanye2 masak apa
nampak tak dari bau je dah nampak sedap nye 
*pura2 selak shawl*

5- gaul


masuk kan setengah lagi ikan bilis hancur 
dan
gaul spagotas dengan bahan di tumis sehingga rata 

tink tink tink 
siap suda

lastly , hidang dan makan

jeng jeng jeng
mempersembahkan
"SPEGOTAS MALAYSION"

p/s: air milo penambah hiasan .


see simple kan 
tak sampai 10 minit dah siap
well hidangan mesti la gempak kan
kasi mode makan membara 

jadi korang boleh lah berlari lari beli bahan dan try 
yang tak nak try tu 
kisah pulak aku kan

ok selamat mencuba dan menjamu selera :)

bebye jumpa lagi .