Thursday, December 27, 2012

ketuk - ketuk unimas eposid 3 : Bihons Supos Telurors

Assalamualaikum
mak jemah *eh tetibe jemu main mak jemah*
ok  salam cik kiah miahahahahaha hoiii
selamat bertemu kembali dalam rancangan
"ketuk - ketuk unimas eposid 3"
dah 3 episod you olls
apa khabar ? sihat ke tak? *style makcik2 kuat gossip*
tak sihat kau punye pasal
peduli haper ye dok

kali ini
nama hidanagn spocial kami adalah
dum dum dum *bunyi dram sikit*

"Bihons Supos Telurors"

jom kita mengetuk
ha ha ha ha

bahan - bahan menumis :


ubi kentang

hirisan si putih dan si merah *macam filem p.ramlee pulek*



ikan bilis

minyak masak

ok korang tumis kan semua bahan yg aku mention tadi
tumis sampai garing ok cik kiah
 jadi lah bergini 



then masuk kan 


air sepenuh rice cooker korang
agak dah melegak masukkan

telur
biarkan melegak ikut suka korang


well tahu la masak dgn rice cooker ni 
kene wujud sifat menyabar
memang like serius ambil 20 minit jugak la nak melegak
sementara nak tunggu melegak tu korang celur bihun dgn air panas dulu


celor agak2 dah lembik 
then toskan 
memasak ni mmg main agak2
alah koboi je masak agak2 ni
ko hengat pertandingan mamasak ke haper
 sampai nak kene sukat tepat2
belasah je
agak2 tu maksudnye bergantung kepada citarasa memasing lah
baru style masak agak2
baru nampak original dlm diri sifat memasak sejak azali tu
hahahah 

ok jadi bihun sebergini rupa stelah di celur



dan sementara tu jugak korang sediakan kicap pedas
sebagai pembangkit rasa dan selera

kalau orang johor tak ada kicap pedas tak sah
even makan buah mangga or cekodok pun
nak cicah kicap pedas


nak buat kicap pedas perlukan

cilis api

     
kicap kipas manis

jadi lah bergini 



 sebenarnye sepatutnye la
cili kene bland kasi sebati dengan kicap
 tapi disebabkan faktor blander dan lesung batu yellek jiran sebelah curi
hahaha
so kami potong le kecik2

 ok siap
boleh hidang dan makan

ini lah

Bihons Supos Telurors
again a.k.a
bihon sup telur
he he he he



selamat mencuba .