Saturday, December 29, 2012

ketuk - ketuk unimas episod 5 : Bihons Gorengs Jerrpuns


Assalamualaikum 

wheeeee
tengah hari semalam 
geng "gadis2 tinggi" *accept dee pendek haha* 
p/s: geng gadis tinggi terdidri daripada aku , dak iffa, dak intan , dak miera dan dak dee 
 dan kak liayana*housemate aku*
 serubu rumah 

konon nye nak masak eh nak study hrm hehe
al maklumlah Encik Abang Ehsan
bagi tips ciput bebenor
so study pun kene extra la kan 

 dah dok perah otak 
meimei menipu  perut memasing tak berkeroncong kan

so lahir lah idea 

"Bihons Gorengs Jerrpuns"

kali ni dak dee yang jadi ketua chef
aku kurang sikit masak bihun goreng biasa
so aku dengan dak intan jadi asistent chef
tugas kami potong bawang
hiris bawang
celur bihun
angkat pinggan
anggkap cawan
basuh pinggan kotor
dan
tukang rasa masin ke edok
wah wah wahhahha




bihun yg akan di goreng kan kosong habis 
tu yang kene ada makanan pelengkap 
pemangkit selera 
heheh

kami ada 3 hidangan pelengkap bg bihun goreng ni iaitu:

ok jom tgk hidangan pelengkap dulu


first 

 ikan bilis  goreng


korang buang taik ikan bilis dan cuci dan goreng garing yea



second 

sambal kicap

cik farah liayana
katanye kalau org tanye nama dye 
dye akan jawab 
"saya salena gomez"
wahahah lawak jeh 
ok dye buat kicap pedas
entah macam mana dye bertukang sampai kicap sambal tu mcam kicap sambal ikan bakar 
wahaha


third

telur dadar

dak iffah
goreng telur dadar
tedap sbb akak kita masak dengan penuh kasih sayang
telur dadar tafa gebu sebab campur sedikit tepung jagung
aku yg kasi tips tu tapi
entah dari mana aku cilok tips goreng telur dadar letak sikit tepung jagung
aku lupa siapa yg bilang sama aku
wahahahah

lastly

teh o limau panas

 dak miera tugas dye 
kene buat air teh o limau
wow serius sodap
kira miera update sikit la status
 "kakak2 pembacuh air kat warung"
kami bancuh air untuk minum sendiri jer
he he he


ok habis hidangan sampingan
mari masak hidangan utama

ok tumiskan

si merah si putih

3 sekawan : sos temato , kicap manis , sos tiram

dan paste cili boh *gambar yellek haha*
tumiskan mereka
sehingga garing
then masukkan

air masak

jadi lah begini

ops masa tengah tangkap pic ni belum melegak lagi hehe
dan
masuk kan garam secukup rasa

sementara melegak celur bihun tu sampai jadi begini

jgn keras atau lebik sgt 

then kuah tu dah melegak masukkan bihun
jadi macam ni


goreng sampai kering atau lebih tepat sampai bihun tu masak
memang lama sikit la
sebab guna kuali jenis periuk nasi kan

dah siapppp
mari menghidang



ambil pinggan kosong
btw aku suka giler pinggan jenis ni
klasik sgt
dan
teringat kampung 
arwah embah ada banyak pinggan jenis macam ni
tapi aku byk kali pecah kan
hahah

ting

hias la sikit 
nak masuk blog la katakan 

"Bihons Gorengs Jerrpuns"
a.k.a
bihun goreng jer pun
tak payah nak jepun sangat la kan haha



ok tamat la suda memasak untuk semalam hari
kami semua makan dengan gembira sekali

tetibe rasa macam kami dah testing mcm mana duduk luar
wahahah
harap2 dapat kolej untuk next sem ~.~' 

wasalam